Curriculum Vitae 

 

Saskia Coolen studeerde blokfluit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Kees Boeke en Walter van Hauwe. Daarnaast bekwaamde zij zich op de viola da gamba en studeerde zij musicologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.
Saskia Coolen maakte jarenlang deel uit van La Fontegara Amsterdam en trad op met ensembles als de Nederlandse Bachvereniging, het Freiburger Barockorchester, The King’s Consort en Tragicomedia, De Radio Kamer Filharmonie.
Met ‘Camerata Trajectina’ bepleit zij de Nederlandse muziek van Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Dit ensemble maakte tot nu toe 30 Cd’s en treedt behalve in Nederland veelvuldig op in het buitenland. Zij vierden onlangs hun 40-jarig jubileum.
In 1994 richtte ze het ensemble Senario op om kamermuziek uit de Barok te spelen, waarin de blokfluit een belangrijke rol heeft.
Van 2004 tot 2014 speelde ze in Brisk Recorder Quartet Amsterdam. Dit blokfluitkwartet speelt zowel nieuwe als oude muziek, maakt muziektheater speciaal voor kinderen en produceerde de laatste jaren een aantal nieuwe Cd’s. Het ensemble werkt veel samen met acteurs, regisseurs, componisten of improvisators op zoek naar nieuwe mogelijkheden.
Met haar eigen Stichting ‘Recorders’ heeft ze diverse muziektheater-produkties gemaakt.
Saskia Coolen maakte een aantal Cd’s voor het label Globe, waaronder Recorders recorded, een unieke opname op de collectie originele 18e eeuwse blokfluiten van het Haags Gemeentemuseum.
Met beiaardier Arie Abbenes speelt zij regelmatig programma’s voor de spectaculaire combinatie van blokfluit en beiaard, die ook op Cd verschenen.
Ze was als hoofdvakdocente jarenlang verbonden aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam en ze geeft talloze masterclasses en cursussen over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten.
Ze verdiept zich in historische improvisatievormen, die als een rode draad door haar werk lopen.
Ze doceert regelmatig diminuties en ornamentatie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Utrechts Conservatorium.